dimecres, 28 de novembre del 2007

Saber llegir i escriure

En la societat del coneixement saber llegir i escriure és una competència imprescindible, perquè és una eina per informar-se i per seguir aprenent. Jo pens que serà la condició necessària per poder tenir ciutadans amb esperít crític. Però això ja ho veurem.

El que sí sabem és que no es va generalitzar l'ensenyament gratuït i obligatori per a tothom fins que la revolució industrial no va necessitar una mà d'obra mínimament formada. L'ensenyament consistia en saber llegir, escriure, treure comptes i estar assegut a una cadira

Alguns diven que l'ensenyament bàsic obligatòri per tothom va ser una maniobra del capitalisme per mantenir la roda productiva, però de la que se'n aprofitaren els educadors. Altres, els més idealistes, pensen que va ser una proposta valenta dels pensadors liberals de la que en varen voler treure profit els capitalistes.

Actualment, la competència en lectura i escriptura, que ha hem dit que és cabdal, és a les Balears i l'Estat espanyol és molt baixa.

Però, per veure la necessitat i la importància de saber escriure basta veure l'article del blog den Llorenç Valverde El poder dels signes de "punteria". I per adonar-se de la importància i necessitat de saber llegir basta veure el blog den Benjamí.

No fa falta dir res més.